فهرست مطالب

پژوهش نامه ی علوی
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهانبخش ثواقب صفحات 1-25
    حکومت تقریبا پنج ساله حضرت علی (ع)، نمونه ای ماندگار از نظام سیاسی اسلام و شیوه زمامداری مبتنی بر دین و عدالت و آزادی را به بشریت ارائه داد که می توان با بازکاوی بایسته و سنجیده آن، رهیافت هایی مطلوب را برای مدیریت جامعه در دنیای کنونی به دست آورد و به کار بست. حکومت علوی بر مبانی و شاخصه های مهمی استوار بود که به رغم چالش های بسیار فراروی آن، هدف ها و مسئولیت های سترگی را نیز در آرمان خود داشت. تحقق این اهداف و مسئولیت ها، مستلزم طراحی ساختار و شیوه مدیریتی و سازمانی کارآمد و کارگزارانی شایسته بود که حضرت علی (ع) این نظام را سامان بخشید تا درپرتو آن بتواند دین داری، عدالت گرایی و امنیت کامل را در جامعه اسلامی برقرار سازد. در این مقاله، مبانی و شاخصه های مهم حکومت علوی که آن را از سایر حکومت های مبتنی بر قدرت طلبی، منفعت گرایی، ظلم محور و خودکامه با اهداف ناچیز دنیوی متمایز می سازد، بررسی می شود.
    کلیدواژگان: حضرت علی (ع)، حکومت علوی، مبانی، شاخصه ها
  • محمدرضا ستوده نیا، محمد جانی پور* صفحات 27-52
    استخراج الگوها و مدل های مدیریت اسلامی، دغدغه ای است که درطول سالیان اخیر بسیاری از پژوهشگران را به سمت مطالعات تاریخی تطبیقی کشانده است. این مهم گرچه امکان پذیر و کارآ بوده، انتخاب روش های وصول به این الگوها و حوزه های مطالعاتی نیز درخور توجه است.
    استفاده از روش های تحقیق مناسب در حوزه علوم انسانی، به ویژه در مطالعات تاریخی دینی، به پژوهشگر کمک می کند درک بهتری از چگونگی روند وقوع حوادث تاریخی و زمینه های شکل گیری متون دینی در آن شرایط و گفتمان حاکم بر آن عصر پیدا و درنهایت الگوهای مدیریتی آن را استخراج کند.
    وقوع جنگ های سه گانه جمل، صفین و نهروان در زمان حکومت امیرالمومنین(ع)، ازجمله بحران های سیاسی اجتماعی است که باعث ایجاد تفرقه در امت و جغرافیای اسلام، تضعیف اقتدار رهبری و لطمه خوردن مقبولیت عمومی جامعه اسلامی شده بود. این جنگ های داخلی به تحریک افرادی صورت می گرفت که نفاق آنان مانع از کشف حقیقت برای جامعه اسلامی می شد؛ از این رو، بررسی رفتار حضرت علی(ع) در مدیریت این بحران ها می تواند کمک شایانی به مدیریت بحران های مشابه در عصر حاضر بکند.
    استخراج الگوی مدیریت این بحران ها ازخلال مطالعه مکتوبات نگاشته شده حضرت علی(ع) به روش تحلیل محتوای کمی و کیفی، هدفی است که در این مقاله دنبال می شود.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: امیرالمومنین علی(ع)، مکاتبات، الگو، مدیریت بحران، تحلیل محتوا
  • علی اکبر عباسی صفحات 53-68
    قبیله قریش در آستانه ظهور اسلام مهم ترین قبیله عرب بود و درمیان سایر قبایل نفوذ داشت. این نفوذ بعد از ظهور اسلام هم ازبین نرفت و تاثیراتی بر جامعه اسلامی گذاشت. بااینکه رسول خدا(ص) و امیرالمومنین(ع) خود از بنی هاشم قریش بودند، ازدست قریش متنفذ اذیت و آزار بسیاری دیدند. افراد متنفذ طوایف مختلف قریش به جهت غرور و جایگاه مهمی که دربین اعراب داشتند و به علت انتظارات بالا و اینکه امام علی(ع) در دوران رسول الله (ص) قهرمانانشان را کشته بود و هم به این دلیل که امام(ع) آنان را با دیگران برابر می دید و برای آنان اعتباری بالاتر از دیگران قائل نبود، مدام علیه حضرت علی(ع) کارشکنی می کردند، تا آنجا که ابتدا از خلیفه شدن ایشان ممانعت کردند و پس از رسیدن آن بزرگوار به خلافت، به فکر تضعیف قدرتش بودند و بیشترین نقش را در این زمینه داشتند.
    در این مقاله، با روش تحلیلی توصیفی، به این پرسش پاسخ داده شده است که قریشیان چه نقشی در دورکردن امام علی (ع) از خلافت اسلامی داشتند.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، قریش، خلافت، مکه، بنی هاشم
  • محمدعلی مشایخی پور، عبدالهادی فقهی زاده، محمود واعظی صفحات 69-100
    اهتمام و توجه قرآن به اخلاق و تاکید پیامبران عظام و ائمه اطهار(ع) بر متخلق شدن به آن در تمامی شئون زندگی، از نقش بی بدیل اخلاق در زندگی فردی و اجتماعی انسان حکایت دارد. بر این اساس، توجه و به کارگیری آن در همه عرصه های زندگی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. کار نیز به واسطه ارتباط تنگاتنگ با اخلاق، به نتایج مطلوب و شایسته منتهی نخواهد شد مگر اینکه اصول و معیارهای اخلاقی مرتبط با آن مدنظر قرار گیرد. در این میان، عواملی هم در تقویت اتخاذ چنین رویکردی موثرند. در این مقاله سعی شده است با استناد به آیات و روایات و به ویژه با تکیه بر کلمات گهربار امام علی(ع)، این عوامل شناسایی و تجزیه و تحلیل شود.
    کلیدواژگان: اصول، عوامل، اخلاق کار، نهج البلاغه، امام علی(ع)
  • سیدمحمدرضی مصطفوی نیا، محمودرضا توکلی محمدی، رحمان نیکنام صفحات 101-124
    بی شک واقعه غدیر یکی از مهم ترین رویدادهای تاریخ اسلام به شمار می رود؛ چراکه در آن، یکی از مهم ترین مسائل جامعه اسلامی، یعنی خلافت و جانشینی پیامبر(ص)، مشخص می شود. درباره غدیر و اتفاقات این واقعه بسیار سخن گفته اند. این حادثه را بسیاری از مورخان در کتاب های تاریخی خود ثبت کرده اند؛ همچنین، در احادیث نقل شده از ائمه (ع) اشاراتی به این واقعه شده است. بسیاری از شاعران نیز این واقعه را درقالب شعر ثبت کرده اند که درمیان آنها، شاعران مسیحی هم وجود دارد. در این مقاله، این مسئله با تحلیل دو قصیده غدیریه از دو شاعر مسیحی(بولس سلامه و عبدالمسیح انطاکی) بیان می شود. هر دو شاعر در قصاید خود:1. تاریخ و حقایق تاریخی را مدنظر قرار داده و تاریخ را بیشتر از تخیل در اشعار خود وارد کرده اند،2. جزئیات این واقعه (مواردی مانند میزان گرما، انبوه جمعیت، وجود نگرانی در چهره پیامبر(ص)) را نیز توصیف کرده اند،3. به آیات قرآن، احادیث، و حوادث تاریخی اشاره کرده اند، 4. عاطفه شعری را صادقانه در اشعار خود به کار برده و در بیان احساسات خود موفق بوده اند.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: امام علی (ع)، غدیر خم، ادب عربی، بولس سلامه، عبدالمسیح انطاکی
  • علیرضا میرزامحمد صفحات 125-140
    دنیا از موضوعاتی است که در متون اسلامی، به ویژه در نهج البلاغه، فراوان به آن توجه شده و با تعابیری دقیق و تاثیرگذار و تمثیلات و استعاراتی بلیغ ازآن سخن رفته است. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که با شناختی صحیح و اصولی از دنیا و حسن و قبح رویکرد به آن می توان سبک زندگی را اصلاح کرد و در بهبود وضع جامعه نیز مفید و موثر بود. اصولا امام علی(ع) از دو بعد کاملا متفاوت به دنیا می نگردکه هر یک را اوصافی درخور تامل است و به نوع نگرش انسان به جهان طبیعت بستگی دارد. در این ارتباط است که تابع گرایی و متبوع گرایی معنی پیدا می کند و سپس مدح و قدح دنیا شکل می گیرد. البته نکته اصلی در تفسیر امام از دنیا جز این نیست که جهان برای انسان است نه انسان برای جهان، بدون آنکه ذره ای از ارزش جهان کاهش گیرد. هدف، ارج نهادن به ارزش های انسان است نه بی اعتبارکردن ارزش های جهان.
    در این مقاله سعی شده است دنیا در فرهنگ حیات بخش علوی مورد بحث و بررسی قرارگیرد و در این راستا، از مسائلی چون رابطه انسان و جهان، مدح و ذم دنیا، مفهوم علاقه به دنیا، و تضاد دنیا و آخرت سخن به میان آید.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، مواعظ علوی، دنیای ممدوح، دنیای مذموم، دنیا وآخرت، تابع گرایی، متبوع گرایی
|
  • Jahanbakhsh Savagheb Pages 1-25
    Imam Ali’s five year ruling is a lasting example of the political system in Islam and a ruling way based on religion justice and freedom. Trough exact and precious investigating، we can identify and apply proper approaches for managing the present world. Imam Ali’s ruling was based on important foundations and features and in spite of many challenges; it aimed many goals and responsibilities. Achieving these objectives and responsibilities requires efficient management and organizational design and qualified agents through which he can establish religion، justice and security in Islamic community. In this paper، the major features of Imam Ali’s government which are in sharp contrast with despotic utilitarian and oppressive governments would be enumerated and discussed.
    Keywords: Imam Ali, Imam Ali's government, foundations, characteristics
  • Mohammed Reza Sotudenia, Mohammad Janipour Pages 27-52
    Extracting patterns and models of management is a concern over the recent years and has led many researchers toward comparative historical studies. Although this is feasible and efficient، selection of models and methods to access this area of study is also noteworthy. Using appropriate research methods in the field of humanities، especially historical and religious studies help the researcher to have better understanding of how historical events and issues shaping the religious texts in that conditions and the dominated discourse in that era and eventually find its management patterns. Battles of Jamal، Siffin and Nehru in the reign of Imam Ali (AS) were the social and political crises which cause divisions in the Muslim community، undermining public acceptance of authority and leadership and loss of Muslim community public acceptance. These wars took place at the instigation of those who deny the truth of hypocrisy for the Muslim community; hence، studying the behavior of Imam Ali (AS) in crisis management can help to do the same today. Extracting Patterns to manage these crises through studying Imam Ali (AS) ’s letters using quantitative and qualitative content analysis methods are the goal pursued in this paper.
    Keywords: Imam Ali (AS), letters, pattern, crisis management, content analysis
  • Ali Akbar Abassi Pages 53-68
    On the eve of Islam، Quraish tribe was the most significant Arab tribe. They had dominance on other tribes. This dominance continued after Islam too and left some effects on Islamic community. Though the Prophet Mohammad and Ali themselves came from Quraish، they were so much annoyed by them. Quraish chiefs and main figures were always making troubles during Ali''s Caliphate، because of unreasonable expectation and also because they lost their heroes in physical battles of first decades of Islam by Ali''s sword and because Imam Ali saw them like others people. Quraish chiefs firstly tried to prevent Ali''s Caliphate. Then after Ali’s Caliphate they played the key role in weakening his Caliphate. Based on an analytic-descriptive method، in this paper we try to find how Quraish chiefs played the key role in depriving Imam Ali (AS) from Islamic Caliphate.
    Keywords: Imam Ali (AS), Quraish, Caliphate, Mecca, Bani, Hashem
  • Mohammad Ali Masheyekhipour, Abdolhadi Feghhizade, Mahmoud Vaezi Pages 69-100
    Qur’an dedication to ethics and the Prophets and Imams (AS) emphasis on applying it in all aspects of human life shows the unique role of it in individual and social life. Therefore، considering and using it in all areas of life is inevitable. So working، because of its close relationship with ethics، will not lead to the desired results، unless the relevant ethical principles and standards are considered. Among these، some factors affect reinforcing applying this approach. In this paper، we will analyze and identify these factors by dealing with verses and traditions and especially relying on the worthy words of Imam Ali (AS).
    Keywords: principles, factors, working ethics, Nahj, al, balaghe, Imam Ali (AS)
  • Seyyed Mohammad Razi Mostafavinia, Mahmoud Reza Tavakol Mohammadi, Rhaman Niknam Pages 101-124
    Undoubtedly، one of the most important occurrences in the history of Islam is Ghadir Occurrence، in which one of the most important issues of the Islamic Community –i. e. the Prophet Caliph–is declared. Several groups and people spokes about this occurrence. Historians registered it in their books. Also it is recorded and implicated in some of the Households narrations (Hadith(s) of Ahl-al-Bait). Likewise many poets saved and registered this occurrence as a poem that among them there are Christian Poets. In this paper، we will explain these subjects by analyzing two odes of two Christian poets (Bules Salaama and Abdolmasih Antaki). These two poets: a) mentioned history and historical truth and realities more than fancies; b) described details of Ghadir Occurrence such as، the warmth description، crowdedness، obvious stress of the Holy Prophet (pbuh)، etc; c) pay attention to some of the Qur’anic verses، Hadith (s) and historical occurrences; d) applied poetic affection in their poems truly and succeeded in expressing their feelings.
    Keywords: Emam Ali, Ghadir Khom, Arabic literature, Bules Salaama, Abdolmasih Antaki
  • Ali Reza Mirza Mohammad Pages 125-140
    “The world” is one of the subjects discussed considerably in the Islamic texts، especially in Nahj-al-Balaghah with careful and effective details and eloquent allegories and metaphors. This subject is important to discuss; since، by having a basic and proper knowledge of the world and its good and badness، the lifestyle may be improved، and this، in turn، will be effective in the improvement of the condition of society. Basically، Imam Ali looks the world from two points of view، each of which has remarkable qualities، based on man’s attitude towards the natural world. It is in this regard that “quest of worldly gain and request of hereafter”، and consequently، “praise and reproach of the world”، will be meaningful. Of course، the main point in Imam Ali’s point of view about the world is nothing but “the world is for man not the man for the world”، without any reduction in the importance of the world. The purpose is to respect the human values not to invalidate the values of the world. This paper tries to study the world in the Imam Ali point of view، and in this regard، to discuss issues including the relationship between man and the world، praise and reproach of the world، the significance of “being interested in the world”، and the conflict between this and the next world.
    Keywords: Imam Ali (AS), Imam Ali sermons, the praised world, the reprehensible world, this, the next world, quest of worldly gain, request of hereafter